Реорганізація Адміністрації та Секретаріату Президента України, а також залучення спеціалістів на державну службу до цих установ здійснювалися з недотриманням вимог Кодексу законів про працю України та законодавства про державну службу.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Рахункової палати із посиланням на аудит ефективності використання коштів державного бюджету Державним управлінням справами у 2005 році.

Як повідомляє Рахункова палата, за результатами аудиту встановлено, що виявлені порушення призвели до бюджетних правопорушень при використанні коштів на оплату праці.

Відео дня

Зокрема, встановлено, що протягом 2005 року та І кварталу 2006 року одночасно існувало три організації: Адміністрація та два Секретаріати Президента України, які мали один ідентифікаційний код. Додаткові витрати, пов`язані з виплатою різного роду допомог та компенсацій, які проводилися при звільненні їх працівників у зв`язку з ліквідацією органа, склали 1,6 млн. грн.

В порушення вимог Кодексу законів про працю окремі працівники Адміністрації, які були попереджені про наступне скорочення, що розпочалося з лютого 2005 року, продовжували працювати в неіснуючому державному органі до березня 2006 року, що також призвело до додаткових витрат на оплату праці в сумі 957 тис. грн.

Преміювання працівників Секретаріату, Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції та ДУС здійснювалося протягом І півріччя 2005 року знеособлено (без затверджених керівництвом списків), а надбавка, встановлена розпорядженнями Кабінету Міністрів України, виплачувалася до набрання ними чинності. Це зумовило порушення при використанні коштів на оплату праці у сумі майже 2 млн. грн.

Аудиторами встановлено, що при підборі і розстановці кадрів як Секретаріат Президента України, так і ДУС не завжди дотримувалися вимог законодавства про державну службу стосовно наявності вищої освіти відповідного професійного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем. Конкурси на заміщення вакантних посад не проводилися, мали місце непоодинокі випадки зарахування на посади до Секретаріату осіб без відповідного рівня освіти або з вищою освітою за спеціальностями, які не мають відношення до встановлених напрямів діяльності.

Наприклад, у 2005 році з 36 осіб, які займали посади в Секретаріаті Президента України від спеціаліста І категорії до завсектором (присвоєно від 7 до 5 рангів державних службовців), повну загальну середню освіту мали 13 осіб; професійно-технічну - 11; неповну вищу - 12 осіб.

Про ці та інші недоліки повідомлено Президенту України, повідомляє прес-служба Рахункової палати.