Сьогодні Печерський районний суд Києва зобов`язав Центральну виборчу комісію підбити загальні підсумки збору підписів громадян під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу України до НАТО і Єдиного економічного простору.

Як повідомили УНІАН в прес-службі СДПУ(о), суд виніс рішення за адміністративним позовом громадянина А.ОСАДЧОГО до ЦВК, в якому було визнано протиправною бездіяльність ЦВК, що стосується підбиття підсумків збору підписів громадян України, які поставили свої підписи під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою. Суд зобов`язав Центрвиборчком виконати свій обов`язок відповідно до частини 4 статті 20 Закону України «Про всеукраїнські і місцеві референдуми» й підбити загальні підсумки збору підписів громадян України.

У прес-службі нагадали, що збір підписів за проведення всеукраїнського референдуму проходив з жовтня 2005 по березень 2006 року. Всього 4 млн. 664 тис. 902 громадяни України поставили свої підписи за проведення референдуму, на який були винесені питання: «Чи згодні Ви з тим, щоб Україна стала членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО)?» і чи «Підтримуєте Ви участь України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) разом з Російською Федерацією, Республікою Казахстан і Республікою Білорусь, відповідно до Договору про формування Єдиного економічного простору, підписаного 19 вересня 2003 року?».

Відео дня

Як повідомив адвокат А.МОШИНСЬКИЙ, процес за позовом громадянина А.ОСАДЧОГО до Центральної виборчої комісії проходив з 16 листопада 2006 року. Всього відбулося п`ять засідань суду, причому за ініціативою Центрвиборчкому судові засідання двічі переносилися.

Як повідомляв УНІАН, СДПУ(о) з листопада 2005 року по лютий 2006 року по всій країні організувала 109 ініціативних груп, які зібрали на підтримку референдуму про членство України в НАТО і участь в ЄЕП понад 4,6 млн. підписів, які були передані в ЦВК.

30 жовтня цього року голова ЦВК Я.ДАВИДОВИЧ повідомив, що правоохоронні органи порушили 28 кримінальних справ за фактами порушень при зборі підписів за проведення референдуму про членство України в НАТО і ЄЕП.

У свою чергу, 9 листопада прес-служба Генеральної прокуратури повідомила, що відомство вивчає 10 кримінальних справ, порушених за фактами внесення неправдивих відомостей в підписні листи щодо проведення всеукраїнського референдуму з питань вступу України в НАТО і ЄЕП.