Запорізького кримінального авторитета Юрія Сакварелідзе, відомішого як Юра Грузин, убили за те, що він звільнив хлопчика, викраденого заради викупу.

Інформацію про це в інтерв`ю УНІАН офіційно підтвердив начальник Запорізького обласного УВС Віктор ОЛЬХОВСЬКИЙ.

"Скажемо прямо: тут він поступив благородно. Дійсно, встряв у цю ситуацію, але за нашою інформацією не збивав суму викупу, а просто сказав, що хлопця треба відпустити, тому що взагалі не порядно такими справами займатися. Йому сказали: не лізь - це не твоя справа. Там, звичайно, в процесі слідства з`ясується, але за нашою інформацією, врешті-решт, хлопця так і відпустили безкоштовно, але Сакварелідзе попередили: "Ти за це відповіси!", - розповів В.ОЛЬХОВСЬКИЙ.

Відео дня

За його словами, "працювали не відморозки. Серйозна група, якою керували злодії в законі".

На даний момент матеріали, зібрані запорізькими правоохоронцями, передані в прокуратуру Донецької області, де в зв`язку з іншими злочинами затримано ряд осіб, причетних до здійснення вбивства.

Ведеться слідство.

Як повідомляв УНІАН, Ю.Сакваралідзе був знайдений мертвим 12 червня біля свого будинку. Причиною смерті стали вогнепальні поранення.

У 90-х роках минулого століття Юра Грузин був одним із найбільш значимих злочинних авторитетів Запорізького регіону. В 1994 р. перейшов на нелегальне положення у зв`язку із порушенням щодо нього ряду кримінальних справ. Перебував у розшуку і ховався на території Росії, де двічі притягувався до кримінальної відповідальності й один раз відсидів під чужим ім`ям. У 2004 році був затриманий у Москві і экстрадований в Україну. 7 серпня 2004 року був заарештований за рішенням місцевого суду Жовтневого району Запоріжжя в зв`язку з тим, що йому інкримінувалося здійснення 6 злочинів на території Запорізької області: вимагання автомобілів і великих сум в доларах США у бізнесменів регіону.

Щодо Ю.Сакваралізде було порушено кримінальну справу за ст. 144 Кримінального Кодексу України (у редакції 1961 р.) - "Здирство, яке завдало великої шкоди", проте завдяки сестрі - відомому адвокатові Лілі САКВАРАЛІДЗЕ, яка проводила захист, він незабаром опинився на волі. За неофіційними даними, Юра Грузин тримав "общак" одного з найбільших в Запорізькому регіоні злочинних угруповань, яке мало як легальний, так і нелегальний бізнес в найрізноманітніших сферах.