Князевич: Медведчук подав до ЦВК мотлохУ тому, що досі не підбиті загальні підсумки збору підписів громадян України для проведення референдуму по НАТО, немає провини Центральної виборчої комісії.

Про це, як повідомили УНІАН у прес-службі “Нашої України”, – заявив народний депутат, член фракції “Наша Україна” Руслан КНЯЗЕВИЧ, коментуючи пропозицію Партії регіонів заслухати у парламенті інформацію голови ЦВК Ярослава ДАВИДОВИЧА з приводу підбиття підсумків і проведення референдуму стосовно НАТО.

Р.КНЯЗЕВИЧ розповів, що свого часу, працюючи в ЦВК, він мав відношення до перевірки підписів, зібраних на підтримку ініціативи проведення референдуму щодо НАТО.

Відео дня

Р.КНЯЗЕВИЧ повідомив, що коли у ЦВК отримали протоколи збору підписів, члени комісії роз’їхалися в регіони, щоб здійснити вибіркову перевірку. “В окремих регіонах, зокрема у Хмельницькій, Луганській областях, побачили жахливу картину – виявляється, до ЦВК подали мотлох, який назвали підписами, – сказав народний депутат. – Були виявлені тисячі, навіть десятки тисяч фальсифікованих документів, скомпільованих із реєстраційних листків, телефонних довідників і так далі. Ми вибірково продзвонювали людей, а вони ні сном ні духом не відали про те, що десь ставили підписи”.

“Було порушено десятки, якщо не сотні кримінальних справ, правоохоронні органи змушені були все ретельно перевірити, – наголосив Р.КНЯЗЕВИЧ. – Тому перевірка тривала так довго і саме тому ЦВК такий тривалий час не сформувала остаточний протокол збору підписів. Вини ЦВК у цьому немає, – члени Комісії просто сумлінно виконували свою роботу”.

“А ініціаторам референдуму я б порадив просто більш добросовісно проводити збір підписів, замість того, щоб шукати в діях ЦВК примарні приховані мотиви”, – додав народний депутат.

Як повідомляв УНІАН, СДПУ(о) з листопада 2005 року по лютий 2006 року по всій країні організувала 109 ініціативних груп, які зібрали на підтримку референдуму про членство України в НАТО і участь в ЄЕП понад 4,6 млн. підписів, які були передані в ЦВК.

Відповідно до законодавства України для організації всеукраїнського референдуму за народною ініціативою необхідно зібрати не менше 3 мільйонів підписів.

30 жовтня цього року голова ЦВК Я.ДАВИДОВИЧ повідомив, що правоохоронні органи порушили 28 кримінальних справ за фактами порушень при зборі підписів за проведення референдуму про членство України в НАТО і ЄЕП.

У свою чергу, 9 листопада прес-служба Генеральної прокуратури повідомила, що відомство вивчає 10 кримінальних справ, порушених за фактами внесення неправдивих відомостей в підписні листи щодо проведення всеукраїнського референдуму з питань вступу України до НАТО і ЄЕП.

11 грудня Печерський райсуд Києва зобов`язав Центрвиборчком підбити підсумки збору підписів громадян під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу України до НАТО і Єдиного економічного простору.