Тіло Леніна в мавзолеї на Красній площі в Москві зможе зберігатися ще принаймні 100 років. Таку думку висловлюють російські фахівці, які працюють безпосередньо над збереженням в належному стані забальзамованого тіла вождя пролетаріату.

Як передає РІА «Новости», 9 січня після завершення профілактичних робіт мавзолей знову відкриється для відвідин . На "профілактику" його було зачинено 10 листопада 2006 року.

Закриття мавзолею пов`язане з проведенням планових біохімічних робіт зі збереження забальзамованого тіла Леніна. Подібна практика існує з моменту створення мавзолею. Директор Науково-дослідного і навчально-методичного центру біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин Валерій БИКОВ нагадав, що робота з підтримки належного стану тіла Леніна ведеться систематично.

Відео дня

За його словами, сучасні російські технології дозволять зберегти тіло Леніна ще довгі роки. Він пояснив, що на Заході застосовується тільки тимчасове бальзамування, а в Росії збереження лику. Іншими словами, головна увага надається «саме анатомічному образу, щоб не було відхилень». «Це не просто муміфікація, це значно складніше завдання», - підкреслив академік.

Фахівці працюють з тілом Леніна безпосередньо в пантеоні. Роботи тривають півтора-два місяці, рідше - кілька днів. Леніну періодично змінюють костюм. Останній раз це відбулося в 2003 році. Попередні профілактичні роботи в мавзолеї проводилися навесні минулого року - тоді костюм Леніну вирішили не міняти.

"Профілактика" відбулася в "штатному режимі", без несподіванок, повідомили агентство в Науково-дослідному центрі біомедичних технологій. На думку фахівців, при належному догляді і своєчасній профілактиці тіло Леніна цілком може знаходитися в мавзолеї ще 100 років.

У попередні роки фінансування профілактичних робіт в мавзолеї здійснювалося за рахунок держави. Наразі кошти на це виділяє один з російських наукових фондів.