В наступному році закон про Кабінет Міністрів «почне працювати обов’язково».

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ на прес-конференції.

Він зазначив, що важко прогнозувати, чи буде підписаний закон про КМУ Президентом України. «Закон про Кабінет міністрів України може бути підписаний, а може одержати вето Президента», - зазначив О.МОРОЗ. За його словами, в будь-якому разі «робота над ним буде продовжена».

Відео дня

За його словами, будуть або враховані зауваження Президента в разі накладення вето, або, можливо, буде подолано вето глави держави на цей закон.

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Кабінет Міністрів України».

Цей закон визначає організацію, повноваження і порядок діяльності уряду.

Згідно з документом, Кабмін є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Уряд відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою, підконтрольний і підзвітний ВР у межах, передбачених Конституцією.

У законі виписані основні завдання Кабміну.

Згідно з документом, не допускається неправомірне втручання будь-яких органів, посадових осіб, підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян у вирішення питань, що належать до компетенції Кабміну.

Зазначається, що прийняття урядом актів, що містять інформацію з обмеженим доступом, можливе лише у випадках, визначених законом, у зв’язку із забезпеченням національної безпеки та оборони. Всі рішення уряду мають оприлюднюватися, крім актів, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Відповідно до документу, посади членів уряду належать до політичних, і на них не поширюється законодавство про державну службу та трудове законодавство.

Якщо на розгляд ВР виноситься подання щодо призначення членом уряду особи, яка є народним депутатом, то до подання додається особиста заява народного депутата про дострокове складення ним депутатських повноважень у разі призначення на посаду члена Кабміну.

У законі визначено, що прем’єр-міністр України призначається на посаду ВР за поданням Президента України. Президент вносить це подання у ВР за пропозицією коаліції депутатських фракцій в термін не пізніше ніж на 15-й день після надходження такої пропозиції. Крім того, у законі передбачено, що у разі не внесення Президентом України у цей термін кандидатури, її вносить до парламенту коаліція депутатських фракцій.

Члени Кабміну, крім міністра оборони та міністра закордонних справ, призначаються ВР за поданням прем’єр-міністра. Міністр оборони та міністр закордонних справ призначаються ВР за поданням Президента, «яке вноситься не пізніше ніж на 15-й день після одержання пропозиції коаліції депутатських фракцій у ВР щодо кандидатури на посаду прем’єр-міністра».

У випадку, якщо Президент не вніс у цей термін зазначені кандидатури, то тоді подання про призначення на ці посади вносить коаліція депутатських фракцій.

Подання прем’єр-міністра України, Президента України чи коаліції депутатських фракцій про призначення на посаду членів уряду під час його формування можуть вноситися як списком, так і окремо по кожному члену Кабміну.

Кабмін не пізніше ніж у 30-денний строк після набуття повноважень подає на розгляд ВР програму діяльності Кабміну. ВР має її схвалити не менше ніж 226 голосами.

У законі виписано припинення повноважень уряду.

Крім того, у законі передбачено, що акти Президента щодо призначення та звільнення глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях скріплюється підписами прем’єр-міністра і міністра закордонних справ України.

Також підписом прем’єр-міністра та міністра юстиції скріплюються акти Президента щодо утворення судів.

У законі визначено, що посадові особи апарату РНБО, Секретаріату Президента, консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, що утворюються Президентом України, не мають права давати доручення уряду, його членам та втручатися в їх діяльність.

В Прикінцевих положеннях закону передбачено, що він набере чинності з дня опублікування.