Із заклику до колективних дій по врегулюванню численних міжнародних криз почав перший день на посту Генерального секретаря ООН Пан Гі МУН.

Як передає ІТАР-ТАРС, вранці у вівторок 62-річний південнокорейський дипломат прибув до штаб-квартири ООН на Іст-рівер і під аплодисменти співробітників пройшов всередину повз почесну варту.

"Я починаю виконання своїх обов`язків в умовах тривожної міжнародної обстановки - Дарфур, Близький Схід, Ліван, Іран, Ірак, Північна Корея, багато інших криз, що викликають занепокоєння, вимагають колективних дій", - сказав Пан Гі МУН журналістам. "Жодна країна, яка б могутня вона не була, не в змозі впоратися з ними самостійно", - попередив він.

Відео дня

Журналістів цікавила реакція нового Генсека на страту Саддама Хусейна. Пан Гі МУН заявив, що колишній іракський президент винний у серйозних і жорстоких злочинах проти свого народу. "Ми не повинні забувати про жертви його злочинів", - підкреслив він. Разом з тим Генсек додав, що питання про існування інституту страти - справа кожної окремої держави. Буквально днями спецпредставник генерального секретаря в Іраку Ашраф КАЗІ заявив, що "ООН, грунтуючись на принципі шанування права на життя, продовжує виступати проти страти навіть у разі скоєння військових злочинів, злочинів проти людяності і геноциду".