Президент України Віктор ЮЩЕНКО зупинив дію постанов уряду про призначення Сергія ПОПКОВА та Сергія КОПИТОВА заступниками міністра внутрішніх справ та оскаржив їх в Конституційному Суді.

Відповідний указ “Про зупинення дії постанов Кабінету Міністрів України від 10 січня 2007 року” розміщено на офіційному сайті глави держави.

В указі нагадується, що Кабінет Міністрів України 10 січня 2007 року видав постанови «Про призначення КОПИТОВА С. М. заступником міністра внутрішніх справ України – директором Департаменту фінансових ресурсів та бухгалтерського обліку» і «Про призначення ПОПКОВА С. Є. заступником міністра внутрішніх справ України – начальником Головного штабу».

Відео дня

Президент наголошує, що призначення на посади заступників міністра внутрішніх справ мають відбуватися після погодження кандидатур з главою держави.

В указі зазначається, що основні завдання Міністерства внутрішніх справ України і, відповідно, його посадових осіб пов`язані з формуванням і реалізацією державної політики у сфері захисту прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки. Тому зазначені рішення Кабінету Міністрів України прийнято в порушення конституційних повноважень Президента України щодо забезпечення національної безпеки, керівництва у цій сфері та додержання прав і свобод людини і громадянина, передбачених частиною другою статті 102, пунктами 1 і 17 частини першої статті 106 Основного Закону України, на порушення Указу Президента України від 4 грудня 2006 року № 1025 «Про Перелік посад керівників військових формувань, правоохоронних органів, органів дипломатичної служби, кандидатури для призначення на які погоджуються з Президентом України», яким передбачено погодження з главою держави кандидатур для призначення, зокрема, на посаду заступника міністра внутрішніх справ України.

“Тим самим Кабінет Міністрів України проігнорував і норми частини третьої статті 106, частини третьої статті 113, пункту 1 статті 116 Конституції України, відповідно до яких укази Президента України, видані на основі та на виконання Основного Закону України, є обов`язковими до виконання на території України, Кабінет Міністрів України має керуватися у своїй діяльності Конституцією України та прийнятими відповідно до Конституції України указами Президента України, на Кабінет Міністрів України покладено забезпечення виконання, зокрема, актів Президента України”, підкреслюється в документі, і додається, що за таких обставин, видаючи зазначені постанови, Кабінет Міністрів діяв усупереч статті 8 Конституції України, за якою нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Президент також направив конституційне подання з мотивів невідповідності Конституції України зупинених сьогодні його указом постанов уряду.

Як повідомляв УНІАН, постановою від 10 січня 2007 р. №7 уряд ввів додатково посаду заступника міністра внутрішніх справ України - директора департаменту фінансових ресурсів та бухгалтерського обліку. А постановою №8 призначив на цю новостворену посаду С.КОПИТОВА. С.КОПИТОВ з липня 2003 року по грудень 2005 року обіймав посаду заступника голови Державного казначейства - начальника управління Держказначейства в Києві.

Крім того, постановою від 10 січня 2007 р. №9 уряд призначив С.ПОПКОВА заступником міністра внутрішніх справ України - начальником Головного штабу.

С.ПОПКОВ з листопада 2004 року по лютий 2005 року обіймав посаду заступника глави МВС – командувача внутрішніми військами. Згідно з інформацією низки ЗМІ і заявами політиків, саме С.ПОПКОВ вiддавав наказ силою розiгнати людей на Майдані під час Помаранчевої революції.