Президент України Віктор ЮЩЕНКО вважає, що міністр транспорту і зв`язку України Микола РУДЬКОВСЬКИЙ повинен нести політичну, дисциплінарну і моральну відповідальність за порушення посадових інструкцій і законодавства України при організації візиту в Україну представників туркменської опозиції.

Україна через Рудьковського могла залишитися без газуЯк передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник керівника Секретаріату Президента Олександр ЧАЛИЙ сьогодні на брифінгу.

«Позиція Президента дуже чітка, він виходить з того, що міністр РУДЬКОВСЬКИЙ грубо втрутився з порушенням інструкцій і законодавства України в діяльність зарубіжних представництв України і змусив їх співробітників до ряду дій, які привели до порушення їх посадових інструкцій», - сказав О.ЧАЛИЙ.

Відео дня

Заступник глави Секретаріату підкреслив, що дії М.РУДЬКОВСЬКОГО викликали кризу у відносинах між Україною і Туркменістаном. «Дії РУДЬКОВСЬКОГО поставили під загрозу курс скоординованої зовнішньої політики і її цілісність», - додав він.

О.ЧАЛИЙ також підтвердив, що В.ЮЩЕНКО 28 грудня звернувся до уряду і прем`єр-міністра з проханням провести службове розслідування і за його результатами внести пропозиції до Верховної Ради про доцільність перебування М.РУДЬКОВСЬКОГО на посаді міністра. «Президент вважає, що могло йтися про відставку», - додав він.

При цьому заступник глави Секретаріату підкреслив, що політичного підгрунтя в діях Президента у зверненні до уряду немає.

Разом з тим О.ЧАЛИЙ зазначив, що уряд швидко відреагував на звернення Президента і на засіданні уряду 10 січня прем`єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ висловив критичне зауваження на адресу міністра транспорту М.РУДЬКОВСЬКОГО.

Заступник глави Секретаріату пояснив, що М.РУДЬКОВСЬКИЙ організовував візит представників туркменської опозиції не як приватний, а як офіційна особа. «Звернення з приводу видачі віз відбулося в ніч з 21 на 22 грудня, коли він зателефонував послу о другій години ночі і попросив вранці видати візу», - сказав О.ЧАЛИЙ. Він додав, що представники туркменської опозиції мали паспорти біженців. «А це означає, що має бути запрошення. М.РУДЬКОВСЬКИЙ пообіцяв, що вранці 22 (грудня) пришле запрошення і скоординує дії з МЗС. Але ніяких запрошень не прийшло. Будь-який європейський міністр, який би допустив порушення інструкції, подав би у відставку», - вважає О.ЧАЛИЙ.

За словами о.ЧАЛОГО, головна мета дій Президента полягає в тому, щоб привернути увагу всіх посадовців до того, що такі нескоординовані дії можуть привести до дестабілізації зовнішньої політики держави.

«26, 27, 28 грудня керівники Мінпаливенерго обривали телефони МЗС, мої телефони і благали щось зробити, оскільки туркменська сторона поставила це питання дуже гостро, адже, як ви знаєте, постачання газу в Україну, особливо в цей зимовий період, йде з Туркменістану, тому це питання було дуже серйозним», - повідомив О.ЧАЛИЙ.