Уряд Італії має намір вжити найжорсткіших заходів проти футбольних болільників, що влаштовують бойовиська на стадіонах. Про це заявив у суботу прем`єр Романо Проді, коментуючи загибель поліцейського під час заворушень, влаштованих фанатами після матчу "Катанія"-"Палермо".

"Уряд зайняв тверду позицію. У понеділок вранці міністр внутрішніх справ Амато і міністр у справах спорту Меландрі проведуть нараду, щоб подати пропозиції, які потім виллються в довгострокові заходи, достатньо значні, щоб радикальним чином змінити ситуацію", - цитує агентство ANSA слова Проді.

У п`ятницю після матчу з "Палермо" в сицилійському місті Катанія виникли заворушення, в результаті яких від вибуху петарди, котра влучила в машину, загинув 38-річний поліцейський Філіппо Рачіті (Filippo Raciti). Ще близько ста осіб, серед яких 20 правоохоронців дістали поранення. Один з поліцейських у тяжкому стані.

Відео дня

Колеги Рачіті, які стали свідками події, стверджують, що йдеться про зумисну засідку.

Прокуратура Катанії порушила за цим фактом кримінальну справу, було затримано 14 осіб (з них дев`яти неповнолітніх), а надзвичайний комісар італійської федерації футболу Лука Панкаллі (Luca Pancalli), ухвалив негайно припинити всі ігри національного чемпіонату з футболу на всіх рівнях. "Матчі не поновляться, доки не буде вжито екстрених заходів", - підтримав його глава МВС Джуліано Амато.

"Йдеться про злочинців, які взагалі не повинні потрапляти на стадіони. Ми повинні відреагувати жорстко і вжити сильні заходи. Одного дня не досить. Без рішучих заходів взагалі не можна йти далі. Італійський футбол зупинений, тому що це взагалі вже не футбол, це навіть не спорт", - заявив учора Панкаллі.

Сьогодні його підтримав Проді: "Ми не можемо постійно ризикувати життям поліцейських. Треба зробити так, щоб відповідальність несли також і футбольні клуби, щоб ситуація радикально змінилася. Так далі тривати не може".

Cмерть Рачіті - не перша цього року. 27 січня під час матчу ліги "С" між двома калабрійськими командами загинув менеджер однієї з них, Ерманно Лікурсі (Ermanno Licursi), який намагався розборонити бійку фанатів.

Протягом минулого рік, згідно із статистикою МВС, в сутичках з болільниками постраждали 202 поліцейських (у 2005 році поранення одержали 142 правоохоронці).

Частково зростання насильства пов`язують з тим, що після торішнього скандалу навколо корупції у футболі такі команди, як "Ювентус", почали грати на другорядних стадіонах, призначених для матчів серії "В", де немає можливості забезпечити безпеку належним чином.

РІА "Новости"