Прогнози про можливе зниження цін на київську нерухомість усе більше змахують на казки. Їх хочеться слухати, бо воно, зниження цін, вигідне майже всім киянам.

А от столичній владі це явно не вигідно. Бо дехто з й сама не проти заробити на цьому ринку.

Йдеться приблизно про 135 мільйонів доларів, які протягом року може отримати КМДА від торгівлі житловою нерухомістю.

Відео дня

Оце прочитала у якійсь столичній газеті. Виявляється, у міському бюджеті на 2007 рік передбачено вимогу, яка міститься і в програмі соціально-економічного розвитку Києва. А полягає вона в тому, що при землевідведенні Київрада ставить обов’язкову умову: 10% житла, зведеного на відведеній ділянці, забудовник має продавати місту за ціною, визначеною Міністерством будівництва, архітектури та ЖКГ. Мінбуд вважає, що собівартість житла в Києві становить 3356 грн. за квадратний метр. Забудовники кажуть, що цифра занижена щонайменше удвічі. А більш незалежні фахівці будівельного ринку (принаймні ті, що не мають прямого стосунку до будівництва) вважають, що собівартість коливається в межах 300–600 дол. за квадрат.

Торік міська влада підняла відсоток обов’язкового відрахування на користь міського житлофонду – до 20% у центрі міста й до 7% – на решті столичної території. Будівельні компанії здійняли на цьому ґрунті скандал і попередили, що така норма неодмінно призведе до подорожчання житла. Так воно й сталося, та чи кияни відчули, що кількість квадратних метрів соціального житла зросла? Навряд чи.

Те саме станеться й цього разу. Хоча поки невідомо, чи зможе влада змусити забудовників дотримуватися норми – скоріше за все, її доведеться відстоювати в судах. Але, як свідчить практика, на ринок це вплине одразу. Будівельні магнати в разі перемоги адміністрації Черновецького втратять лише 10% прибутку і на цьому тлі обов’язково піднімуть кінцеву “ринкову” ціну. Ту, що для споживача. А ще – для виправдання – піднімуть цифру собівартості. Ну, щоб “народ зрозумів”.

А ось міська влада торгуватиме квадратними метрами за тією ж новою, “ринковою” ціною. Згаданих 10% – це до 100 тис. квадратних метрів щороку. Прикриється мер, як завжди, “дірками в бюджеті”. Це замість того, щоб збільшити обсяги будівництва соцжитла. А нас, киян, котрі якось можуть нашкрябати на житлові кредити, називатиме “буржуйською сволотою”.

Наталка Лущенко, м. Київ