Президент України Віктор ЮЩЕНКО заявляє, що під час президентської кампанії 2004 року він був отруєний на дачі колишнього заступника голови СБУ Володимира САЦЮКА.

Про це Президент заявив в інтерв`ю газеті «Известия в Украине» (№77 від 20.12.2006 р.).

«Діоксин, яким мене отруїли, виготовляють у трьох країнах світу, але не в Україні. Коріння мого отруєння не тут. Розслідування показало, що його планували за кордоном. Мене отруїли на дачі колишнього заступника голови Служби безпеки України Володимира САЦЮКА», - заявив В.ЮЩЕНКО.

Відео дня

Він також розкрив деталі свого перебування в реанімації після отруєння: «Я цілодобово просив знеболююче, але мені його не давали - в організмі була критична доза отрути, анестезія викликала б кому. Я витримав те, що не змогли б мільйони людей. Про те, що насправді я випробував, ніхто не знає. Кожного разу я виходжу на публіку сильним, молодим і здоровим. Я нікому не розповідав, що, побачивши мене після отруєння, мама потрапила до лікарні й через три місяці померла. Вона все мене питала: "Вітя, що відбувається?”. Я нічого не міг їй пояснити».

При цьому В.ЮЩЕНКО зазначив, що для «професійного прокурора» завершення розслідування цієї справи, як і справи Гонгадзе, «не становило б проблеми».

Як повідомляв УНІАН, 14 грудня на прес-конференції В.ЮЩЕНКО заявив, що сьогодні існує достатньо доказів у справі про його отруєння для встановлення винних, «щоб прийти з наручниками й забрати людей». Далі, сказав він, наступає «оцінка дій» Генпрокуратури, чи є воля у цих людей довести розслідування до кінця. В.ЮЩЕНКО сказав, що буде дуже коректними методами наполягати, щоб Генпрокуратура виконала свій конституційний обов`язок і завершила розслідування, назвавши винних.

15 грудня генеральний прокурор Олександр МЕДВЕДЬКО заявив, що справа про отруєння В.ЮЩЕНКА на сьогоднішній день є не розкритою і йому «невідомо в даний момент, хто скоїв цей злочин».